Home Uitslagen Leden Nieuws/Agenda  

De geschiedenis

In het voorjaar van 1921 werd er in cafe Excelsior in de Buurtweg in Halsteren besloten om een kruisboogvereniging op te richten. De oprichter was Jan van Elzakker, de uitbater van het cafe.  De vereniging kreeg dan ook de naam van het cafe "EXCELSIOR".

In April van dat jaar werden de banen geopend met de eerste wedstrijd. Het toemalig zestal werd gevormd door zes zonen van Jan van de Elzakker.

Het was de zesde vereniging in Halsteren. Er waren verenigingen op de Oude Molen, bij cafe Willem drie , bij de sint Antoniusmolen en nog 1 aan de Melanen. Helaas is van al die clubs alleen Excelsior nog over. In de eerste jaren werd er alleen geschoten op eigen banen en tegen clubs uit Halsteren.

Tijdens de bezetting in de oorlogsjaren mocht er niet geschoten worden, maar na de bevrijding pakte Excelsior de draad weer op. Er werd een kring opgericht met verenigingen uit andere dorpen, zoals  Dinteloord, Steenbergen en de Heen.  Om daar te gaan schieten ging men met de boog in de hand met de BBA bus.. Iets wat tegenwoordig onwaarschijnlijk lijkt.

De bogen werden door de leden zelf gemaakt. In de loop der jaren werd het materiaal beter en ging ook de zuiverheid omhoog.

In die jaren was er elke eerste Zondag van de maand een vergadering en wie niet aanwezig was kreeg een boete van een dubbeltje.

Ook bij de oprichting van de Nederlandse  Kruisboogbond was onze vereniging betrokken. Er werden meerdere keren het Nederlands Kampionschap kruisboogschieten op 20 meter georganiseerd. Er werden ook goede resultaten op deze kampioenschappen geboekt. Zowel individueel als met een zestal en later een viertal

In 1969 moeste de vereniging verhuizen in verband met nieuwbouw aan de Buurtweg. Na veel zoeken werden we vriendelijk ontvangen  bij Café Molenzicht aan de Halsterseweg.  Daar groeide we uit tot één van de grootse verenigingen van Nederland. De laatste jaren is echter ook van ons het ledental teruggelopen.

De kastelein van Café Molenzicht , een kleinzoon van de oprichter van onze vereniging, heeft in 2014 de pensioengerechtigde leeftijd  bereikt. Hij heeft besloten het café in 2014 te sluiten. In onze zoektocht naar een nieuwe locatie, zijn wij in Contact gekomen met René en Diana Rens van Café Tivoli. Wij zijn door hen hartelijk ontvangen en in Maart 2014 zijn wij begonnen met het opbouwen van onze nieuwe schietbanen op deze locatie achter café Tivoli in de Dorpsstraat. Hopelijk kunnen wij met onze leden lang van deze nieuwe locatie genieten.

Bouwen aan een nieuw onderkomen voor de club (foto,s)

 

 

 
Contact
Foto's
Kruisboogschieten
Geschiedenis vereniging
Sponsors
Ned.kruisboogbond

Schutterskoning 2016

Wil Aarden

 

Aangesloten bij de